Biografija

 

Andrej Guček - Kratka glasbena biografija

Andrej Guček je slovenski kantavtor in rockovski glasbenik. Rodil se je 10. 11. 1963 v glasbeni družini, oče je bil učitelj kitare, mama zborovodkinja. Odraščal je v Trbovljah, pet let se je učil violino, potem je opravil še dva letnika klasične kitare in dva letnika klavirja. Leta 1998 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani pridobil znanstveni magisterij iz sociologije kulture.

Je solo vokalist, kitarist, pianist, pisec glasbe in besedil pri skupini HIŠA, ki je bila ustanovljena leta 1981. S skupino Hiša je objavil trinajst plošč. Za sedem studijskih albumov skupine HIŠA, izdanih za založbo ZKP RTV Slovenija, je napisal besedila in glasbo. Prvenec skupine HIŠA - Hiša(1994) je bil leta 1995 nominiran za nagrado Zlata nota za najboljšo debitantsko ploščo. Za tretji album skupine HIŠA – Illusion anyway (Tribute to Neil Young) je leta 1998 prejel nagrado Zlati petelin za najboljšo ploščo v tujem jeziku. Pesem Kompas srca s četrte plošče skupine HIŠA je bila leta 1999 nominirana za Zlatega petelina za najboljšo rock skladbo. Za pesem Franceta Prešerna Popotnik pride v Afrike puščavo je na povabilo Radia Slovenija napisal glasbo. Pesem je posnel s skupino HIŠA in je izšla na plošči Neiztrohnjeno Srce, ki je prejela Zlatega petelina 2001 za najboljšo kompilacijo. Leta 2023 je pesem ponovno obudila Raiven z Big bendom za TV koncert Prešeren v preoblekah. Album skupine HIŠA - Za en dotik je bil nominiran za album leta 2006 po anketi glasbenih novinarjev Nedeljskega dnevnika.

Med pomembnejše koncerte, ki jih je odigral s skupino HIŠA spada nastop v ljubljanskih Križankah leta 1996 kot predskupina ameriške zasedbe Cowboy Junkies. V letih 2005, 2006 in ob tridesetletnici delovanja skupine Hiša leta 2011, je nastopil na samostojnih koncertih v Cankarjevem domu v Ljubljani. Dvakrat je nastopil na mednarodnem blues festivalu Postojna Blues in sicer 2005 s skupino Bluesteam, ki jo je leta 2003 ustanovil z Juretom Torijem, ponovno pa leta 2008 s skupino Hiša.

Za RTV Slovenija je posnel več koncertov. Celovečerni koncert, ki ga je s skupino Hiša posnel aprila leta 1999, je založba ZKP RTV Slovenija objavila na plošči z DVD-jem HIŠA - Skoraj poletje (2011). Koncert skupine HIŠA v studiu 14 RA SLO iz leta 2012 je objavljen na plošči Radiolive (2015). Zadnji koncert za Radio Slovenija je s skupino Hiša, ob 40-letnici ustanovitve, odigral leta 2022 s prenosom v živo za oddajo Sobotni glasbeni večer.

Leta 2010 je pri založbi Multirecords objavil prvo samostojno ploščo z naslovom Temne zore. Pri založbi Klopotec je v decembru 2016 izšla njegova druga samostojna plošča Delta za katero je, tako kot za prvo, napisal vso glasbo in besedila. Delta je postala album tedna po časopisu Delo. Ploščo Delta pa je v živo predstavil tudi na nacionalnem radiu v oddaji glasbenega urednika Andreja Karolija. Na plošči je sodeloval z Ladom Jakšo (saksofoni, klaviature), Simonom Jurečičem (bas), Iztokom Repovžem (bobni) in Andražem Mazijem (pedal steel kitara). Leta 2018 je objavil EP Radiosession z arhivskimi posnetki. Na plošči Andrej Guček & band - ŽIVO (2020), pa je objavil koncert s prenosom v živo na 1. Programu, ki ga je za RA SLO odigral leta 2019.

Andrejeva glasba sodi v žanr americane, ki zajema elemente folka, rocka, countrya in rhythm & bluesa.

Koncerti

Trenutno ni prihajajočih koncertov.
 

Video

 
 

E-novice

 
Prijava na e-novice in obveščanje o koncertih.
 
 
 

Facebook