Biografija

 

Andrej Guček se je rodil 10. 11. 1963 v Ljubljani. Mladost je preživel v Trbovljah v glasbeni družini, oče je bil učitelj kitare in multiinstrumentalist, mati slavistka in zborovodkinja. S šestimi leti je začel obiskovati pouk violine. Že v otroštvu pa so na njegov glasbeni razvoj vplivale tudi plošče, ki so se vrtele na domačem gramofonu: od Radmile Karakljajić, Indexov, Cliffa Richarda, Ota Pestnerja, Louisa Armstronga in Maxima Saury-ja do drugih očetovih plošč jazza.

Po petih letih je za nekaj časa violino zamenjala strast do športa. Nogomet, smučanje, plavanje, gimnastika. V srednji šoli je bil član jugoslovanske mladinske državne reprezentance v športni gimnastiki. A ljubezen do glasbe je bila močnejša in na koncu gimnazijskih let povsem prevladala.

Najstniški glasbeni vplivi so bili Queen, Deep Purple, Bee Gees, Thin Lizzy, CCR, Pink Floyd, Chuck Berry, The Beatles, Pankrti, Paraf, Tomaž Pengov, Peter Meze, Tomaž Domicelj, Alexander Mežek, Jani Kovačič, Peter, Paul & Mary, James Taylor, Allman Brothers Band, Prelude, The Byrds, The Band, Ten Years After, Leonard Cohen, Dire Straits, The Eagles, Crosby, Stills, Nash & Young, Buffalo Springfield, Grateful Dead…

Z bratom Vilijem sta veliko muzicirala z akustičnima kitarama, in kmalu se je začelo spogledovanje z ustanovitvijo prve glasbene skupine. Vili je od nekod privlekel ime Virus. Prva vaja se je končala obupno, druge ni bilo.

V gimnazijskih letih se je začela razvijati tudi njegova strast do filozofije in psihologije. V šolski knjižnici je požiral knjige. Gimnazijo pedagoške smeri je obiskoval v Trbovljah in nato na gimnaziji Ledina v Ljubljani, kjer je leta 1982 tudi maturiral.

Na začetku 80-tih let je začel igrati s tremi prijatelji. Akustične kitare in vokali; to so bili Martin Koncilja, brat Vili in Blaž Kovačič. Tako so nastali zametki skupine Hiša. www.skupina-hisa.si

Prva izbira glede študija je bila filozofija, ob informativnem dnevu Univerze je obiskal Oddelek za psihologijo na FF v Ljubljani, po odsluženju vojaškega roka v JNA, pa se je odpravil študirat na DIF (Fakulteta za telesno kulturo v Ljubljani). V JNA je spoznal Marka Miladinovića iz Kruševca, izjemno talentiranega kitarista, od katerega se je ogromno naučil in s katerim sta ostala prijatelja za vse življenje. Spoprijateljil se je tudi z Beograjčanom Slavkom Resmanom, ustanovila sta 'vojaški Simon & Garefunkel' in prepevala vsak trenutek prostega časa. Na stražo je v vojaškem kombiju pretihotapil kitaro, kar je bilo prepovedano. Med izmenami je ob kasetofonu 'skidal' solaže Dona Felderja, Ritchieja Blackmoora in Marca Knopflerja, poslušal akustične bravure Stephena Stillsa in Neila Younga, ter se potapljal v modrino Ala Stewarta.

V času študija se je ogromno posvečal poslušanju singer-songwriterjev, pisanju in komponiranju folk pesmi. Največji vpliv nanj je imel Neil Young, kasneje pa še Nik Drake, Billy Joel, Bob Dylan, Joni Mitchell in Jackson Browne. Električni kitaristi, ki so najbolj vplivali na njegovo igranje so bili Eric Clapton, Ritchie Blackmore, Brian May, Larry Carlton, Neil Young, Stephen Stills, Dicky Betts, John Scofield, Pat Metheney in Robben Ford.

Do leta 1989 je igral v vrsti različnih rock in pop bendov. 1989 je diplomiral na FTK v Ljubljani in se zaposlil kot profesionalni glasbenik – instrumentalist.

Od leta 1990 do 1992 je igral plesno glasbo v Italiji, Nemčiji in Švici s skupino Fantasy. Obenem je komponiral in pisal pesmi.

1991 je prišlo do ponovnega snidenja treh članov skupine Hiša, pridružil se jim je bobnar Iztok Pepelnjak.

1994 – izid prve plošče skupine Hiša, za katero je prispeval dvanajst avtorskih skladb, enajst besedil, odpel solo vokale in odigral večino solo in ritem kitar. Na plošči je klaviature odigral njegov prijatelj Klavdij Skrt s katerim sta skupaj igrala v tujini. Plošča Hiša je bila nominirana za Zlato noto za najboljšo debitantsko ploščo.

Iz ljubezni do vednosti, zanimanja za psihoanalizo in filozofijo, se je leta 1995 vpisal na podiplomski humanistični študij na ISH-ju (Institutum Studiorum Humanitatis), ki je deloval v okviru Filozofske fakultete v Ljubljani. Iz sociologije kulture je leta 1998 pridobil znanstveni magisterij.

1996 – izid plošče Neskončna pot skupine Hiša. Za njo je prispeval devet pesmi z avtorsko glasbo in besedilom, odpel solo vokale in odigral vse kitare. Na plošči je tudi priredba pesmi Lotta Love Neila Younga.

1997 – izid plošče Illusion anyway – tribute to Neil Young skupine Hiša, posnete na koncertu v Studiu 14 Radia Slovenija ob Youngovi 50-letnici. Na njej je odpel solo vokale in igral solo kitaro. Plošča Illusion anyway je dobila najvišjo glasbeno nagrado za pop-rock glasbo v Sloveniji 'Zlatega petelina za najboljšo ploščo v tujem jeziku'.

1998 – izid plošče Kompas srca skupine Hiša. Dvanajst avtorskih skladb s teksti. Nominacija za Zlatega petelina za najboljšo rock pesem.

1999 – Po desetih letih glasbenega profesionalizma je status svobodnega umetnika zamenjal za zaposlitev v bibliotekarstvu. Leta 2002 je opravil strokovni izpit iz bibliotekarstva in ostal v knjižničarstvu zaposlen šest let.

Leta 2000 je uglasbil Prešernovo pesem Pride popotnik v Afrike puščavo za skupino Hiša. Posnetek je bil uvrščen na ploščo Neiztrohnjeno srce – pevci slovenskega popa v Prešernov spomin, ki je istega leta izšla pri ZKP RTV Slovenija.

2000 – izid plošče Nevarna razmerja skupine Hiša. Osem avtorskih skladb z besedili.

2002 – izid plošče Silicijevo nebo skupine Hiša. Deset avtorskih skladb z besedili.

2003 – Andrej Guček in Jure Tori ustanovita blues band Bluesteam. www.bluesteam.info

2004 – izid plošče Trenutki 1992 – 2002 skupine Hiša. Kompilacija dvajset avtorskih pesmi s petih albumov skupine Hiša.

2006 – izid plošče Za en dotik skupine Hiša. Enajst avtorskih skladb z besedili. Album leta po anketi glasbenih novinarjev Nedeljskega dnevnika.

Leta 2006 se je zaposlil kot učitelj otrok s posebnimi potrebami in l. 2007 opravil strokovni izpit za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja.

Leta 2008 je opravil strokovni izpit iz defektološke dokvalifikacije za delo z otroki in mladostniki z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

2010 – izid prve solo plošče Temne zore. Na njej je deset avtorskih skladb. Plošča je bila posneta povsem akustično in 'live in studio' na Yamaha grand piano in akustično kitaro Martin HD-28.

2011 – izid plošče Skoraj poletje skupine Hiša. Deset avtorskih skladb z besedili. (+ DDV koncerta Sobotna noč, TV SLO, 1999)

2016 – 16. december, izid druge solo plošče Delta (založba Klopotec).

Poročen je s TV voditeljico in novinarko Sabino Brečko, živi v Ljubljani.

Koncerti

16
 
Dec
Sobota ob 20:00
 
HIŠA
 
Dom Svobode, Trbovlje
 
 

Video

 
 

E-novice

 
Prijava na e-novice in obveščanje o koncertih.
 
 
 

Facebook